2012. július 5., csütörtök

Aurelian - Prológus

A blog társszerzőjeként én elsősorban magával a Warhammer 40 000 univerzumával foglalkozom.
Ezzel összefüggésben pedig időnként fordítói hobbimnak is teret engedek.
Aminek első gyümölcse az Aaron Dembski-Bowden Aurelian c. novellájának magyarra fordítása volt. A címből is ki lehet találni, hogy a regény Lorgar Aurelian primarchát követi, pontosabban átállásának körülményeit mutatja be. Ha elolvastátok az Áruló Légiók cikksorozatot, nem okozhat gondot az események és szereplők elhelyezése.

Mivel magyarul belátható időn belül nem fog ez a novella megjelenni, itt fejezetenként kiposztolom, hogy akit érdekel olvassa el.
Kezdjük a prológussal, olvassátok egészséggel!



PROLÓGUS
AZ EGY ISTEN HÍRNÖKE
Colchis
Sok évvel ezelőtt 



A Főpap a katedrális ablakából nézte, ahogy alant városa lángokban állt.
„Tennünk kéne valamit.”
Hangjának basszusa szinte morajlott, éle mégis olyan finom volt, mely szinte lággyá simította szavait. Hangja érvelésre, kérdezésre, bíztatásra volt alkotva – nem azért, hogy üvöltsön, locsogjon, dühöngjön.
A főpap elfordult az ablaktól. „Apám? Mikor alszanak ki a tüzek?”
Kor Phaeron fel-alá járkált a szobában, kiszáradt szemöldökráncai mélyen ültek arcán, mint egy sebhely, melyet régi bőrbe vágtak. A terem közepén lévő papírtekercsekkel foglalatoskodott, vékony ajkait mozgatva, ahogy sorra olvasta őket.
„Apám? Nem maradhatunk itt, miközben a város lángokban áll. Segítenünk kell az embereknek.”
„Azóta nem szólaltál meg, hogy elfoglaltuk a Megvilágosodás Katedrálisát.” Nézett rá az öregedő férfi egy röpke pillanatra.
„És a háború megnyerése után az első szavaid, hogy megkérdezd, mikor fulladnak meg a tüzek? Most igáztál le egy világot, öcskös. Fontosabb dolgok miatt kell aggódnod.”
A főpap egy fiatal ember volt, oly módon szép, mely túlhaladt a fizikai vonzalom fogalmán. Sárgásbarna bőre valamely szentírás aranyozott tetoválásaitól fénylett. Szemei sötétek voltak anélkül, hogy hidegek lettek volna és napok is eltelhettek mosolygása nélkül mégsem tűnt soha baljóslatúnak arca.
Visszafordult az ablakhoz. Lelki szemei előtt mindig is ezen a helyen látta
véget érni a keresztes hadjáratot, ahogy az ünneplő tömegek elárasztják a Szürke Virágok Városának sugárútjait. Örömtől átitatott imáik az egekig ha-tolnak, megremegtetve régi uraik karcsú tornyait. 

A valóság annyira nem közelített ehhez a képhez. Való igaz, az utcák tele voltak emberekkel, de ez a tömeg zavargókból, fosztogatókból és egymással összecsapó csuklyás harcosokból állt, ahogy a Szövetség maradék védelmezői az utolsó emberig harcoltak a megszállók ellen.
„A város oly nagy része áll még lángokban”, mondta a főpap. „Tennünk kell valamit.”
Kor Phaeron magában mormogott miközben a rongyos pergameneket olvasta.
„Apám.” A főpap ismét megfordult és nézte, ahogy az öregebb pap letesz egy újabb tekercset.
„Hmm? Mi az, fiam?”
„A város fele még mindig lángokban áll. Tennünk kell valamit.”
Kor Phaeron mosolygott, az arckifejezés csúnya volt, de nem rosszindulatú. „Fel kell készülnöd a megkoronázásodra, Lorgar. A Szövetség elbukott és a Régi Szokások le lesznek döntve, mint az Egy Istennel szembeni istenkáromlás. Te már nem csupán az Istenhívők Főpapja vagy, te egész Colchis Főpapja vagy. Kaptál tőlem egy világot.”
Az arany figura visszafordult az ablakhoz és összehúzta szemeit. Valami bekúszott a hangjába akkor, valami merev és hideg, mely sejttette mindazt, ami az elkövetkező évszázadokban fog történni.
„Nem kívánok uralkodni.” mondta.
„Ez változni fog, fiam. Meg fog változni, amikor látod, hogy körülötted senki sem alkalmasabb az uralkodásra, mint te. Egy pillanatnyi felismerés elég, és meg fog változni a saját önzetlen szükséged által vezérelve. Ez min-dig is így volt a hatalmon lévő emberekkel. Minden trónhoz vezető utat jó szándékkal köveztek ki.”
Lorgar csóválta a fejét. „Nem kívánok mást, csak hogy a népünk lássa az igazságot.”

„Az igazság maga a hatalom”, a másik pap visszatért a tekercsekhez.
„A tudatlanokat és gyengéket ki kell rángatni a fényre, kerül, amibe kerül. Nem számít hányan véreznek el és sikongatnak az odavezető úton.”
Lorgar nézte, ahogy új városa égett, látta, ahogy követői a Régi Szokások utolsó istenkáromlóit is lemészárolják.
„Tudom, hogy már sokszor kérdeztem ezt korábban”, mondta lágyan, „de nem késztet töprengésre, most sem, hogy véget ért a keresztes hadjárat? Valaha abban hittél, amiben ők.”
„Még mindig abban hiszek, amiben ők,”, egy magabiztos mosoly jelent meg Kor Phaeron arcán „de abban is hiszek, amiben te. Hű vagyok a régi hitemhez, hogy sok isten van, Lorgar. A te Egy Istened egyszerűen a legerősebb közülük.”
„Hamarosan eljön hozzánk.” A főpap kitekintett a sötétedő égboltra. Colchis egy szomjas világ volt és esőfelhők ritkán mutatták magukat a mennyekben. „Talán egy év múlva, de nem több. Láttam álmaimban. Aznap, amikor megérkezik, hajója egy viharon keresztül ereszkedik majd le.”
Kor Phaeron közelebb jött, rátéve kezét a magasabb férfi alkarjára. „Amikor az Egy Istened megjön, kiderül, jól tettem-e, hogy hittem neked.”
Lorgar még mindig a kék eget bámulta. Nézte, ahogy az égő város füstjei lassan megfojtják azt. Mosolygott mentora szavain.
„Legyen hited, Apám.”
Ekkor Kor Phaeron mosolygott. „Nekem mindig is volt hitem, fiam. Megálmodtad valaha ennek az istennek a nevét? A tömegek idővel kérni fogják. Csak halvány elképzelésem van arról, mit fogsz nekik mondani.”
„Nem hiszem, hogy van neve.” Lorgar lehunyta szemeit. „Mi csupán úgy fogjuk ismerni, mint a Császár.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése